|
Проганяєм втому |
 |

18.04.2009, 16:51
|
 |
Moderator
|
|
Дописів: 136
|
|
Проганяєм втому
втома знижує опірність організму застуді, не кажучи вже про сотні інших захворювань, втома також знижує ваш опір страху та занепокоєнню. тому запобігання втомі сприяє запобіганню занепокоєнню. щоб запобігти втомі та занепокоєнню, частіше відпочивайте. відпочивайте до того, як відчуєте втому. чому це так важливо? тому що втома накопичується з разючою швидкістю. в результаті багаторазових експериментів, що проводились науковцями, було виявлено, що навіть молоді люди – люди, загартовані багаторічним тренуванням, можуть краще здійснювати емоційні переходи, виявляють більшу витривалість.
які емоційні фактори є причиною втоми працівника, який сидить за столом? радість? задоволення? ні! нудьга, образа, почуття того, що його не цінують, відчуття безглуздості своєї праці, поспіх, тривога, занепокоєння – саме ці емоційні фактори підточують сили кабінетного працівника, сприяють його схильності до хвороб, знижують його працездатність. справді, ми втомлюємося від того, що наші негативні емоції спричиняють нервову напругу організму. занепокоєння, напруга й емоційні потрясіння – ось три основні причини втоми. часто саме вони винні, а не фізична або розумова робота. пам’ятайте, що напружений м’яз ніколи не відпочиває. розслабляйтесь! збережіть свою енергію для важливих справ.

вчимося володіти собою
науковці вважають, що емоції, як і наші м’язи, піддаються вихованню та тренуванню. можна виховати в собі почуття гумору, життєрадісність, доброзичливе ставлення до людей, уміння переключати увагу на фактори, які піднімають настрій. систематично повторювані негативні емоції (гнів, злість, ревнощі) несприятливо позначаються на організмі. спочатку розвивається функціональне порушення нервової діяльності, а потім невроз стає джерелом найрізноманітніших захворювань, зокрема й серцево-судинних. якщо людина недовірлива, вона схожа на хвору та жити їй значно складніше. причинами самотравматизації психіки можуть бути характерні риси особистості: хворобливе честолюбство, заздрісність, уразливість, властолюбство, кар’єризм, надмірна амбітність.
іноді гостра негативна емоція триває секунди, а її наслідки потребують тривалого лікування. будь-які негативні емоції спричиняють виділення у кров гормонів, зокрема, адреналіну, що звужує судини, підвищує кров’яний тиск, активізує енергетичні процеси. якщо емоції надто сильні, то захисні засоби можуть не допомогти, і тоді організм «згорить» у полум’ї реакцій. щоб не вибухнути від сильних потрясінь, необхідно будь-що нейтралізувати зайві гормони за допомогою розрядки емоцій. якщо загинула близька людина ліпше дати вихід своїм почуттям, інакше невиплакане горе змусить «плакати» інші органи. у перенапруженому, перевтомленому організмі відбувається бурхлива витрата резервів, порушується регуляція обміну речовин; організму стає важко видаляти продукти розпаду, які накопичуються й отруюють його.
як захистити організм від надмірного напруження
чимало людей, часом інстинктивно, відчувають потребу в психічній розрядці. одна людина повертається до спокійного стану після фізичної роботи, інша – після швидкої ходьби, третя – після прослуховування музики. у разі поганого настрою деякі намагаються швидше заснути, і це приносить їм полегшення. та хоча причини негативних емоцій залишились, реакція на них стає спокійнішою. такий метод захисту організму називається «охоронне гальмування».
як заспокоїти нерви
перекочування на долонях круглих предметів або олівця як засіб, що заспокоює нервову систему, знайоме людям із давніх часів (згадайте «чотки» в руках мудреців у країнах ісламу). цей засіб ґрунтується на лікувальному ефекті активності рук. виявляється, робота рук сприяє психічному заспокоєнню та запобігає розвитку стомлення в мозкових центрах, оскільки нервові закінчення кінчиків пальців безпосередньо пов’язані з мозком, а прилив крові до рук сприяє психоемоційній стійкості та фізичному здоров’ю.
припиніть ображатись
образа – негативна емоція, що виснажує нервову систему людини та нерідко спричиняє хвороби. образа на якусь людину (дружину, друга, керівника) виникає від того, що його поведінка, думки, дії стосовно вас не відповідають вашим сподіванням, оцінкам, уявленням про себе. тобто неузгодженість бажаного та дійсного призводить до страждання.
а чому, власне, ви вважаєте, що можете позбавляти іншу людину волі та права на свою власну думку? доля тих, хто часто ображається – самотність. образі можна запобігти, якщо осмислити те, що її спричиняє. спробуйте зрозуміти рідних, які вас ображають і скажіть про себе: «ви не праві, але я вас вибачаю!».
п’ять рекомендацій, що допоможуть вам навчитися розслаблятись:
1. прочитайте одну з найкращих книг, можна навіть і з цього питання «звільнення від нервової напруги», автор девід фінк.
2. розслабляйтесь, коли це можливо. нехай ваше тіло буде таким же податливим, як м’яка тканина. беручись за роботу, я кладу на письмовий стіл цю м’яку тканину темно бордового кольору. вона нагадує мені про те, яким розслабленим я повинен бути. якщо у вас немає м’якої тканини, підійде кішка. ви коли-небудь брали на руки кошеня, яке дрімає на сонечку? ви, напевне, помітили, що його голова та хвіст звисають. навіть йоги в індії радять наслідувати кішці тим, хто хоче опановувати мистецтво розслаблення. я ніколи не зустрічав утомлену кішку, кішку, у якої був би нервовий зрив, або яка страждає на безсоння. кішку не мучать тривоги, і їй не загрожує виразка шлунку. і теж зможете зберегти себе від будь-якого лиха, якщо навчитесь розслаблятись як кішка.
3. працюйте в повну силу, але тільки прийміть зручне положення. пам’ятайте, що напруга тіла викликає біль у плечах і нервову втому.
4. контролюйте себе і говоріть собі: «чи не докладаю я надмірних зусиль, виконуючи свою роботу? чи не напружую я м’язи, які не мають ніякого відношення до моєї роботи?» це допоможе виробити звичку розслаблятись. серед тих, хто найкраще знає психологію, ця звичка широко поширена.
5. перевірте себе знову наприкінці дня, запитавши себе: «наскільки я втомився? якщо я втомився, то це не від розумової роботи, а від способу її виконання»
якщо кожна ділова людина засвоїть ці уроки, то відразу ж різко знизиться смертність від гіпертонії, а санаторії та будинки для божевільних не будуть так переповнені людьми, зломленими втомою та занепокоєнням.
вмійте радіти дрібницям (для жінок)
- поважай свої почуття й ніколи не соромся їх. ти маєш право бути роздратованою або щасливою. не ховай цього, і твої стосунки з оточуючими будуть набагато щирішими.
- навчися радіти дрібницям, які приносить тобі день: квіти або комплімент; дощ або сонечко; смачно або не дуже. постійно вдосконалюй свою здатність помічати навіть найменші, але приємні дрібниці, і вони самі будуть потрапляти тобі на очі.
- плануй своє майбутнє, але радій і сьогоденню. не відкладай задоволення на потім, пояснюючи це відсутністю часу. відклади домашні справи на кілька годин, і пройдись до моря, озера, лісу.
- спробуй порушити рутину повсякденності, час від часу змінюй її ритм.
Востаннє редагував Тихе: 18.04.2009 о 17:01.
|
 |

22.04.2009, 09:48
|
 |
Senior Member
|
|
Дописів: 129
|
|
когда у меня плохое настроение, я покупаю себе какую то мелочь (даже если в будущем не буду ею пользоваться, главное что в этот момент я ее захотела), или пытаюсь изменить свой образ. не обязательно менять прическу, можно просто добавить, убрать или помнять аксесуары или одежду. а еще мне помогает заводная музыка 
|
|
| Параметри перегляду |
Лінійний вигляд
|
Ваші права у розділі
|
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи
HTML код Вимк.